Rolling Stones na neodređeno prestaju izvoditi pjesmu Brown Sugar

Rolling Stonesi izbacili su Brown Sugar, jedan od svojih najvećih hitova, sa američke turneje

Usljedilo je to zbog neugodnih dijelova pjesme koji se odnose na crnkinje i referencama na ropstvo. Pjesma je dosegla broj jedan u SAD -u 1971. godine.

Gitarist veterana benda Keith Richards potvrdio je odluku za LA Times, ali je rekao da su ga zbunili ljudi koji su htjeli “zakopati” pjesmu. “Zar nisu razumjeli da je ovo pjesma o užasima ropstva?” , kazao je.

77-godišnji muzičar je zaključio kako se “nada da će uspjeti oživjeti staru slavu numere, negdje usput”.

Mick Jagger je u međuvremenu rekao novinama da je razlog što ranije nisu svirali ovu pjesmu taj što je “teško” sastaviti popis pjesama za izvedbu na stadionima.

“Svirali smo Brown Sugar svaku večer od 1970. pa ponekad pomislite da ćemo je za sada izuzeti i vidjeti kako će to ići”, rekao je. “Možda je vratimo.”

Tokom godina, Brown Sugar bila je druga najslušanija pjesma benda nakon Jumpin ‘Jacka Flash, navodi Setlist.fm.

Rock bend zadnji put je izveo u Miamiju na Floridi 2019..

Kontroverzna historija

Upadljiv uvodni riff i melodija doveli su pjesmu do mainstream uspjeha koji je često zasjenio problematične reference pjesme na ropstvo, seks, sado -mazohizam i heroin.

Raspravljajući o pjesmi u intervjuu 1995. za časopis Rolling Stone, Jagger je rekao: “Sada vjerovatno ne bih napisao tu pjesmu. “Vjerojatno bih se cenzurirao. Pomislio bih:” O Bože, ne mogu. Moram prestati “. Bog zna o čemu govorim u toj pjesmi. To je takva zbrka. Sve gadne teme u jednom pokušaju.”

No, kritike na njezin tekst, za koje se šuška da su inspirirane jednom od pjevačevih djevojaka, u posljednje vrijeme su sve glasnije.

Prošle je godine producent Ian Brennan kritizirao odluku benda da nastavi “svirati i profitirati” od pjesme za koju kaže da veliča ropstvo, silovanje, mučenje i pedofiliju.

“Poziv nije za cenzuru ili” uništavanje zapisa “, već za veću svijest i osjetljivost”, rekao je Brennan za Rolling Stone.

“Ovaj poseban slučaj daleko je od bockanja ili pretraživanja najudaljenijih kutaka nečije povijesti u potrazi za bilo kakvim zabludom. Brown Sugar nije neka opskurna B strana.”

Pjesma je nakon objavljivanja dosegla drugo mjesto na britanskim top listama, a na Spotifyju je emitirana gotovo 170 miliona puta. (BBC)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]