6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Što ti je život: Živi u kraju gdje se rodio Tesla, a nema struju

U oblačno, kišovito, vlažno proljetno jutro taman je hranio dio svojih goveda. Prisjeća se vremena od prije osam godina kada je njemu i supruzi bilo važno maknuti se iz grada.

“Došli smo ovdje, svidjelo nam se, lijep pogled, sve idealno. A onda vidiš ne možeš ovo, ne možeš ono, ne može ti nitko doći, sam ne možeš. Najprije smo krenuli s djedovim ovcama, prešli na krave. U međuvremenu i žena je otišla. Dodijalo joj, ništa se ne dešava, pokupila je djecu, dvoje djece, i vratila se u Zagreb”, govori nam Boris i dodaje da je u to vrijeme i on mislio otići.

Razmišljao je dali da proda krave ili ne.

“Ali opet, prošao sam ono najgore, a po prirodi sam tvrdoglav, Ličan, pa sam ipak odlučio ostati”, kaže Boris.

Ističe da se sada od govedarstva može živjeti,ali najveći problem je krenuti. U sustavu krava-tele ima osamdesetak goveda, simentalki, domaće krave i nešto šarole goveda.

“Iz svojih iskustava mladima bih preporučio da dobro razmisle prije nego se upuste u ovakvu avanturu kao što sam ja napravio”, kaže Boris i pojašnjava da su više od godinu dana kad su došli bili bez struje iako su tu postojale i žice.

- Oglašavanje - što ti je život: živi u kraju gdje se rodio tesla, a nema struju

“Živim deset kilometara od mjesta gdje se Tesla rodio, 21.vijek, a mi nemamo struje”, kaže Boris i dodaje da nije spojen ni na gradski vodovod, sam mora iskopati oko 700 metara do šahta, a to trenutno nije u stanju. A put je posebna priča.

Do njegove kuće vode tri puta, nasuto je nešto malo od asfalta na svakom putu,ali onda dalje prema kući ne.

“Kad iziđe voda, ne možeš ni proći, bude pola metra vode,a onda pokušavam proći traktorom ili pješice”, kaže Boris i računa da je nasuto svega 300 metara,a njemu treba dva i pol kilometra.

“Odust’o nisam,ali ne možeš sve sam isfinancirati”, pomalo nam sjetno govori ovaj mladi čovjek koji se, u vrijeme kada puno mladih odlazi živjeti u gradove ili preko granice, iz grada vratio na selo kako bi radio, živio od svog rada,ali i na takav način upotpunio život šire zajednice.

“Ako neće ići drukčije ja ću se i sam već nekako snaći kao i do sada, ali bih i postavio pitanje ljudima na vlasti”, mora li to sve biti bas tako???, govori za kraj Boris.

Svjetlo na kraju tunela njegove priče možda bi se moglo nazirati. Nakon obilaska Borisovog imanja, portal lika-express.hr kontaktirao je grad Gospić kako bi provjerili postoji li mogućnost ili plan da se put i vodovod dostojni 21. vijeka dovedu do ovog čovjeka.

Rekli su da će izići na teren i odmah vidjeti što se može i kako napraviti.

(lika-express.hr)

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima