Svijet se utrkuje da zaustavi širenje nove varijante koronavirusa

Zemlje širom svijeta utrkuju se s uvođenjem novih zabrana putovanja i ograničenja za sve one koji dolaze iz južne Afrike u nastojanju da obuzdaju novu omicron varijantu Covida-19.

Ovi potezi dolaze nakon što su postojanje te varijante službeno potvrdili zdravstveni autoriteti. Omicron ima mnogo mutacija i rani dokazi upućuju na povećan rizik od ponovne infekcije, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U međuvremenu, stotine putnika koji su u Amsterdam stizali iz južne Afrike testirano je za novu varijantu. Oko 61 osoba na dva KLM-ova leta bila je pozitivna na Covid-19 i stavljena u karantenu u hotelu u blizini aerodroma, kazali su nizozemski dužnosnici.

Putnici koji su putovali iz Cape Towna u Manchester preko Amsterdama rekli su za BBC da su četiri sata zadržani na pisti na aerodromu Schiphol u nizozemskoj prijestolnici, prije nego što su se na kraju iskrcali.

Nizozemska se trenutno bori s rekordnim porastom broja slučajeva. Djelomično zatvaranje – koje uključuje prijevremeno zatvaranje barova, restorana i većine trgovina – stupa na snagu u nedjelju.

Nova varijanta omicron prvi put je prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južnoafričke Republike 24. novembra. Potom je identificiran u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Putnici iz Južnoafričke Republike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane, Lesota i Eswatinija neće moći ući u Ujedinjeno Kraljevstvo osim ako su državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili Irske, ili stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki dužnosnici rekli su da će letovi iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Eswatinija, Mozambika i Malavija biti blokirani, odražavajući ranije poteze koje je poduzela Evrospka unija. Oni će stupiti na snagu u ponedjeljak.

Niz drugih zemalja također je najavilo ograničenja. Australija je objavila da će letovi iz ovih zemalja biti obustavljeni na 14 dana. Ne-Australcima koji su bili u tim zemljama u posljednje dvije sedmice sada je zabranjen ulazak u Australiju.

Japan je najavio da će od subote putnici iz većeg dijela južne Afrike morati u karantenu od 10 dana i za to vrijeme proći ukupno četiri testa, dok je Indija naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane i Hong Konga.

Iran će zabraniti ulazak putnika iz šest južnoafričkih zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku. Iranci koji dolaze iz regije bit će primljeni nakon dva negativna testiranja, javlja državna TV.

Brazil je također rekao da ograničava putovanja u regiju iz šest afričkih zemalja, dok Kanada zabranjuje ulazak svih stranih državljana koji su putovali kroz Južnoafričku Republiku, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu, Lesoto, Esvatini ili Mozambik u posljednjih 14 dana. Tajland također zabranjuje ulazak putnicima iz osam južnoafričkih zemalja.

WHO je rekao da se čini da se broj slučajeva ove varijante, prvobitno nazvane B.1.1.529, povećava u gotovo svim južnoafričkim provincijama.

– Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće – navodi se u saopćenju tijela Ujedinjenih nacija za javno zdravstvo.

Rečeno je da je “prva poznata potvrđena infekcija B.1.1.529 iz uzorka uzetog 9. novembra”. WHO je rekao da će trebati nekoliko sedmica da se shvati utjecaj nove varijante, jer su naučnici radili na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Visoki britanski zdravstveni dužnosnik upozorio je da će vakcine “gotovo sigurno” biti manje učinkovita protiv nove varijante, javio je BBC.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU