1.6 C
Sarajevo
Utorak, 29 studenoga, 2022

UŠAO U ISTORIJU DOMAĆEG ZDRAVSTVA Prvi pacijent u Republici Srpskoj kome je ugrađen vještački zglob ramena

Da u svakoj nesreći ima i promil sreće uvjerio se građevinac iz Zvornika koji je nakon teškog preloma ramena uspješno operisan u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, ušavši tako na neki način u istoriju domaćeg zdravstva, jer je prvi pacijent u Srpskoj kome je ugrađen vještački zglob ramena.

Ovaj pedesetčetvorogodišnji muškarac za dlaku je izbjegao trajni invaliditet ruke zahvaljujući timu ljekara i tehničara Klinike za ortopediju i traumatologiju, kao i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS koji su složeni zahvat obavili prije osam dana.

Šef odjela ortopedije na pomenutoj klinici Dejan Ćurlik kaže da ugradnja proteze ramena predstavlja značajan iskorak u domenu ortopedske hirurgije u Srpskoj jer je time u potpunosti zaokruženo liječenje povreda i oboljenja tog dijela tijela u UKC-u.

– Prvi put smo izveli takvu operaciju. Povreda je bila izuzetno teška, jer osim višedjelog preloma lijevog ramena i preloma desnog ručnog zgloba, pacijent je imao i oštećenje krvnog suda zbog čega je bio primarno operisan u Tuzli. Nakon te operacije upućen je kod nas i mi smo se odlučili na ugradnju proteze – ispričao je Ćurlik.

On je istakao da je zahvat trajao oko tri sata i da je izveden u polusjedećoj poziciji, što je za pacijenta bilo mnogo komfornije, čime je i procenat komplikacija bio sveden na minimum.

– Ugradili smo mu totalnu anatomsku protezu sa kompletnom rekonstrukcijom mišića i tetiva u ramenom zglobu. Očekujemo da nakon oporavka postigne između 80 i 90 odsto funkcije ramena. Da nije podvrgnut zahvatu imao bi teški invaliditet lijeve ruke – naveo je on.  Ćurlik je dodao da će oporavak ovog građevinca trajati minimalno tri mjeseca.

  Bol u grlu u trudnoći

– Sada slijedi period rehabilitacije i šta smo uradili znaćemo tek na jesen, ali ono što sada znamo jeste to da nema komplikacija i da je položaj implantata dobar što nas raduje i prezadovoljni smo – kazao je Ćurlik.

Izvođenje ovakvog zahvata na UKC-u RS, prema Ćurlikovim riječima, veoma je značajno jer do sada nisu imali rješenje za pacijente sa sličnim povredama i nerijetko su ih morali upućivati u inostranstvo.

– Povreda tog tipa ima mnogo, naročito među pacijentima sa osteoporozom i mi već iduće srijede planiramo još jednu takvu operaciju koju je i sada izveo domaći kadar. Ugradnja proteze ramena može se smatrati krunom dvogodišnjeg nastojanja i vremena provedenog na edukacijama naših ljekara u evropskim bolnicama. Bili smo više nego spremni za ovakvu operaciju i to bez tuđe pomoći – kazao je Ćurlik i dodao kako im je cilj da svake godine u praksu uvode savremene metode.

Anesteziolog koji je ovog pacijenta sigurno i bezbolno proveo kroz operaciju bio je načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Dragan Rakanović.

– Tokom zahvata primijenili smo regionalnu anesteziju pod kontrolom ultrazvuka koja predstavlja svjetski i evropski standard u svim velikim zdravstvenim ustanovama. Na taj način izbjegavamo komplikacije opšte anestezije i omogućavamo pacijentu brži oporavak nakon operacije. Regionalnu anesteziju u UKC-u primjenjujemo već desetak godina i lideri smo u BiH po tom pitanju – kazao je Rakanović i dodao da najveća zdravstvena ustanova u RS gotovo na sedmičnom nivou pruža nove usluge pacijentima.

  UŽIVAJ U MUZICI ONLINE/ Na TNT Radiju sviraju najveće domaće i strane hitove!

Izazovi

Dragan Rakanović kaže da operacija ugradnje proteze ramena nije bila mnogo zahtjevna i izazovna sa anesteziološkog aspekta.

– Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS radi oko 20.000 operacija godišnje i navikli smo na takvu vrstu izazova, znamo šta nas očekuje i svjesni smo značaja koji imamo. Gotovo na sedmičnom nivou imamo operacije koje traju i po 12 sati što predstavlja i ozbiljan fizički izazov, a ne samo profesionalni. Cilj nam je da pacijentu pružimo maksimalan komfor i što brži oporavak – kazao je Rakanović.

UŠAO U ISTORIJU DOMAĆEG ZDRAVSTVA Prvi pacijent u Republici Srpskoj kome je ugrađen vještački zglob ramena appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU