Zelene oaze u Beču genijalan način da se rashladite

Ljetne vrućine sve su bliže pa je gradska uprava Beča odlučila da postavi zelene oaze za građane i turiste.

Inače, Beč kao jedan od gradova u Evropi koji je najviše pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana. Zeleno oaze znatno smanjuju zdravstvene tegobe koje građani mogu imati zbog vrućine.

Čak 18 ulica glavnog grada Austrije će biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će čak četiri biti dugoročno prenamijenjene.

U augustu prethodne godine pokrenut je pilot-projekt u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno prenamijenjene u zelene oaze s mjestima za odmor, druženje i igru.

Nakon završetka projekta, gradske vlasti su evaluirale postignute rezultate te je odlučeno da će se inicijativa nastaviti i ove godine.

威而鋼 sized”>zelene oaze beča već kopiraju i drugi evropski gradovi
zelene oaze beča već kopiraju i drugi evropski gradovi

Zelene oaze su spas za velike gradove

Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mjere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura zraka tako može sniziti za do pet stepeni, a projektom su zadovoljni i sami građani. Čak 92 posto njih složilo se s time da se inicijativa “zelene oaze” ponovi.

Kao i prethodne godine, na temelju interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane “toplinske otoke” te u dogovoru s okruzima odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature.

Te će lokacije zatim biti pretvorene u pješačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen saobraćaj automobilima.

Postavit će se saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice, a montirat će se i gumene cijevi koje ispuštaju vodenu maglicu te rashlađuju prolaznike.

zelene oaze su centar beča pretvorile u seoski ugođaj
zelene oaze su centar beča pretvorile u seoski ugođaj

Beč kao primjer brige o građanima u EU

Sve zelene oaze obilazit će službene osobe koje će se brinuti za red i mir te će navečer pospremati dio namještaja.

Ulice koje se trajno prenamjenjuju nalaze se u 4., 14., 15. i 21. okrugu, a bit će obogaćene s više stabala, svjetlijim asfaltom te elementima koji će pružati hlad i osvježenje.

Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti na otvorenom osobito je važno ovog ljeta s obzirom na to da će mnogi građani godišnji odmor provesti upravo u gradu.

zelene oaze u beču genijalan način da se rashladite
najpopularnija oaza je gradski centralni park u beču

Preporučujemo i ovo

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU