5 znakova upozorenja da vaš bol u leđima može biti hitan slučaj

U 20-im i 30-im godinama života „normalne“ bolove u leđima uglavnom pripisujemo faktorima svakodnevnih aktivnosti, kao što su predugo sedenje, podizanje teškog tereta ili preterivanje s treninzima.

U 40-im i kasnijim godinama češće su povrede na radu, počeci artritisa i degenerativnih stanja.

Bol u leđima je toliko čest da mnogi pacijenti zanemaruju simptome koji bi mogli ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Otprilike 80% odraslih iskusiće bol u leđima, tako da je važno da budete u stanju da identifikujete težinu simptoma i pratite koliko dugo bol traje.

Ako bol u leđima može biti povezan sa određenom aktivnošću, kao što je nepravilno podizanje tereta ili neprirodno uvrtanje tela, a bol nestane u roku od 72 sata nakon odmora i apliciranja ledenih obloga, obično nema razloga za brigu.

Međutim, ako se bol postepeno pojačava, pojavi se iznenada ili ne nestane, možda imate ozbiljnije probleme.

5 simptoma koji mogu ukazivati na hitan slučaj

  1. Oštar, umesto tupog bola – Ovo može ukazivati na pokidani mišić ili ligament, ili na problem sa unutrašnjim organom na leđima ili sa strane.
  2. Reflektujući bol – bol se „pomera“ u gluteus ili noge, što može ukazivati na uklještenje nerva.
  3. Iznenadna slabost u nogama – Slabost udova može biti uzrokovana uklještenim živcima u kičmi zbog stanja kao što su išijas ili stenoza kičme. Međutim, iznenadna slabost nogu takođe može ukazivati na moždani udar.
  4. Inkontinencija: Bol u leđima u kombinaciji sa nemogućnošću kontrole creva ili bešike može biti znak ozbiljne kompresije nerva ili infekcije kičme, kao što je disitis ili meningitis.
  5. Utrnutost ili trnjci u preponama ili gluteusima – Ovo je poznato kao sedalna anestezija i takođe je znak ozbiljnog stanja nerava ili kičme.

Ako osećate slabost nogu, inkontinenciju i utrnutost zajedno, možda imate sindrom “cauda equina”, ozbiljnu bolest koju karakteriše oštećenje nerva kičmene moždine. Ovo je hitan slučaj, a pacijentima je što pre potrebna operacija kako bi se nervi dekomprimirali i smanjila trajna oštećenja.

Druga stanja koja uzrokuju bol u leđima kod starijih osoba

Često vidimo niz manje ozbiljnih, ali još uvek bolnih stanja kičme kod starijih osoba. Većina pacijenata sa ovim stanjima neće zahtevati operaciju.

Fizikalna terapija, lekovi, injekcijski anestetici ili kombinacija tretmana obično mogu da kontrolišu simptome.

  • Degenerativna bolest diska, koja može izazvati bol u celoj kičmi, i lumbalni artritis, koji obično izaziva bol u donjem delu leđa, obično se razvijaju sa godinama i smatraju se posledicama ‘habanja’.
  • Sakroilitis je zapaljenje zglobova koji povezuju kičmu i karlicu. Ovo stanje može izazvati bol u donjem delu leđa, gluteusima i natkolenicama.
  • Ankilozantni spondilitis je inflamatorni artritis koji uzrokuje da kičma pacijenata postane nefleksibilna, što rezultira stalnim pogrbljenim položajem napred i bolom u kičmi.
  • Degenerativna skolioza i kifoza kod odraslih je stanje krivljenja kičme koje može dovesti do bolova u leđima i slabosti u donjim ekstremitetima.

Stanja koja ne potiču od kičme, a izazivaju bol u leđima

U pojedinim slučajevima, bol u leđima uzrokovan je stanjem koje nije povezano sa kičmom.

Problemi sa bubrezima i varenjem, uključujući pankreatitis i kamen u žuči, mogu izazvati nelagodnost u donjem delu leđa za koju pacijenti mogu pretpostaviti da je bol u kičmi. Kod žena, fibroidi materice i endometrioza su ozloglašeni po tome što izazivaju bol u srcu koji se može reflektovati na leđa.

U retkim slučajevima se dešava da je pacijent sa iznenadnim, jakim bolom u leđima doživeo rupturu aneurizme, što je slabljenje i kidanje dela krvnog suda. Ovo je hitan medicinski slučaj jer izaziva unutrašnje krvarenje koje može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Slično tome, disekcija aorte – kidanje unutrašnjeg sloja tkiva u aorti, glavnom sudu koji nosi krv od srca do ostatka tela – ponekad izaziva bol u leđima i može biti fatalna ako se ne leči odmah.

Istraživanje prestižnog medicinskog centra UT Southwestern sugeriše da je kičma takođe sklona primanju ćelija raka koje se šire iz drugih delova tela. Batsonov pleksus, mreža vena koje povezuju venski sistem i kičmu, može (iz nepoznatih razloga) usmeriti širenje ćelija raka na kičmu. Na primer, poznato je da se rak prostate širi na kičmu.

Bez obzira da li bol u leđima zahteva operaciju ili se može izlečiti konzervativnim tretmanom, važno je videti specijaliste za kičmu radi dijagnoze i nege.

Ako ste zabrinuti zbog bolova u leđima, posetite vašeg izabranog lekara. Što se ranije dijagnostikuje problen, to će vase izlečenje biti izglednije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU