Dubai – mjesto gdje moderno preuzima primat (VIDEO)

Usred pustinjskog pijeska, gdje su temperature veći dio godine daleko iznad 40 stepeni, za nekoliko decenija izgrađen je jedan od najblještavijih modernih gradova na svijetu u kojem je smještena i najviša zgrada Burj Khalifa – Dubai.

Na obalama uskog zaliva Dubai je nekada bio maleno naselje čiji su stanovnici živjeli od ribarstva i prodaje bisera, ali je s prvim bušotinama nafte 1966. godine i razvojem te industrije u samo nekoliko godina postao velika svjetska metropola koju godišnje posjete milioni turista.

Turizam ima veliki udio u njihovom BDP-u, dok nafta čini svega pet posto bruto društvenog proizvoda. Pošto su vlasti Dubaija znale da zalihe nafte neće trajati vječno u posljednjih nekoliko godina sve više se ulaže u turizam.

Oko 85 posto stanovnika emirata su stranci, a oni pridonose najvećim dijelom privrednom kapacitetu. Najviše stranih radnika došlo je iz južne Azije (Indija, Pakistan, Bangladeš i Šri Lanka) i s Filipina. Brojni su također i Afrikanci (Sudan, Egipat, Alžir, Somalija, Etiopija, Kenija, Nigerija i Tanzanija), a nešto manje brojni su Evropljani, Amerikanci i Kanađani.

Prema podacima iz svjetskog izvještaja o blagostanju (World Wealth Report), u emiratu Dubai postoji oko 68.000 milionera što čini oko 4,6 posto ukupnog stanovništva emirata. To predstavlja najgušću koncentraciju milionera u svijetu. Ovaj odnos je još više zapanjujući ako se uzme u obzir da najveći dio od ovih 68.000 milionera otpada na 15 posto starosjedilačkog stanovništva.

Turistički vodič inače Egipćanin, koji je ekipu Fene proveo najvažnijim dijelovima tog metropolitskog grada, kaže da svaki mjesec bude nešto novo otvoreno u gradu koji obiluje shopping centrima, bazarima i suvenirnicama mameći turiste iz cijelog svijeta da tokom svog odmora tu potroše i posljednji novčić.

Među prvim turističkim projektima bila je izgradnja luksuznog kompleksa Medina Jumeira, hotela Burj Al Arab u koji se ne može ući bez prethodne rezervacije te Jumeirah Beach Hotels, koji pripadaju Jumeirah Group, lancu hotela u vlasništvu Al Maktum, vladajuće porodice u Dubaiju.

Medina Jumeira je kao oaza u pustinji sagrađena u starom arapskom stilu na prostoru koji na prvi pogled podsjeća na Veneciju s brojnim kanalima, gdje je moguća vožnja gondolama. Tu su i brojni restorani i kafići, a s nekih od njih pruža se najljepši pogled na Burj Al Arab.

Burj Al Arab prvi je luksuzni hotel u Dubaiju otvoren 1999. godine. Hotel je u obliku jedra i predstavlja simbol Dubaija te jednu od najprepoznatljivijih svjetskih građevina. Gradnja Burj al Araba počela je 1994. godine i koštala je 650 miliona dolara i smješten je na umjetnom otoku.

Gradnja samog umjetnog otoka i temelja trajala je tri godine, jednako koliko i gradnja samog hotela. Na njemu je heliodrom koji je postao slavan kada su na njemu svjetske teniske zvijezde Andre Agassi i Roger Federer odigrali prijateljski meč.

Burj Al Arab je samoproglašen jedinim hotelom na svijetu sa sedam zvjezdica što neki turistički profesionalci smatraju preuveličavanjem, jer prema službenom kategoriziranju hotel može imati najviše pet zvjezdica. Cijene za noćenje se kreću od 1.000 dolara za najmanje sobe, do 28.000 dolara za kraljevski apartman.

Jumeirah Beach Hotel luksuzni je hotel u okviru je privatna plaža, više od 10 restorana i barova, pet bazena i stijena za penjanje. Svi gosti hotela Jumeirah Beach imaju pravo na besplatno neograničeno korištenje vodenog parka Wild Wadi Waterpark.

Iako je Burj Al Arab prva luksuzna građevina izgrađena u Dubaiju, u međuvremenu je izgrađena i ona najviša na svijetu – Burj Khalifa. Toranj je visok 828 metara s antenom. Trebao se zvati Burj Dubai, ali je u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan Burj Khalifa. Gradnja je započela 2004. godine, a neboder je otvoren 2010. godine. Cijeli Burj Khalifa koštao je oko 1,5 milijarde američkih dolara.

Najviša je to građevina ikad izgrađena u historiji čovječanstva, ima najveći broj spratova, najviši vidikovac i najbrži lift koji vas za manje od minute doveze do 124 sprata i onda se pod vama pruži beskrajan pogled na sve strane Dubaija i onaj moderni i pustinjski dio.

Po ulasku u toranj dočekuje vas natpis “Sa Zemlje prema nebu – Aspiracije i dostignuća – blistavi simbol onoga čemu Dubai teži i onoga što možemo postići”.

– Ja sam snaga koja diže glavu svijeta ponosno prema nebu, prelazeći granice i očekivanja. Graciozno se dižem iz pustinje dajući gradu novi sjaj. Izvanredno sam dostignuće inženjerstva i umjetnosti. Životna sam snaga kolektivnih težnji i estetskog sjedinjenja mnogih kultura. Potičem snove, pobuđujem emocije i budim kreativnost. Ja sam magnet koji privlači turiste, srce grada i njegovih ljudi i sjajni san Dubaija. Više sam od trenutka u vremenu, definiram trenutke za buduće generacije. Ja sam Burj Khalifa – napisano je.

Odozgo je veličanstven prizor na sve ono što Dubai danas nudi. U podnožju najvećeg svjetskog tornja je i fontana koja “pleše” uz muziku uzdižući se i poigravajući se sa svjetlima i definitivno je jedan od prizora koji se ne smije propustiti.

Plešuća fontana u Dubaiju je najveća takve vrste u svijetu. Uz plesnu koreografiju fontane čut ćete različite vrste muzike – klasičnu, arapsku, kao i svjetske hitove. Sjaj i svjetlost fontane mogu se vidjeti s daljine veće od 30 kilometara, a radi se na tome da bude vidljiva i iz svemira, što će je činiti najsvjetlijom tačkom na tom području, a moguće i na svijetu.

Povezana je Burj Khalifa i s velikim shopping centrom u kojem je smješten akvarij s ajkulama i ražama i drugim morskim bićima s kojima je moguće zaplivati, a u jednom od najvećih tržnih centara na svijetu Dubai Mall smješteno je i najveće zatvoreno skijalište na svijetu.

Burj Khalifa je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u centru grada “Downtown Dubaiju”, ali još jedno zadivljujuće zdanje svakako je i “Palm Island”. Izgrađen je u potpunosti na moru. Dnevno je hotele i prateće objekte gradilo više od 40.000 radnika.

Tri su to otoka Palm Jumeirah, otok Deira i Palm Jebel Ali, na obali Dubaija čija je gradnja počela 2001. godine. Iz zraka arhipelag podsjeća na stiliziranu palmu. Do 2009. godine na tom je mjestu otvoreno 28 hotela.

Atlantis, luksuzni kompleks s pet zvjezdica, čija je izgradnja koštala 1,5 milijardi dolara, otvoren je 2008. godine i postao je prvi hotel na umjetnom otoku Palm Jumeirah. Velika svečanost otvaranja odmah je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplja u historiji.

Atlantis, koji se zove i glavna vrata u Dubaiju, ima 1.539 deluxe standardnih soba, više od 150 soba s posebnim uslugama, dvije jedinstvene sobe s pogledom na veliki akvarij i apartman od gotovo 1.000 kvadratnih metara koji povezuje istočnu i zapadnu kulu kompleksa.

U njemu je smješten veliki vodeni svijet i labirint bazena i akvarija. Osmišljen kao utjelovljenje mita Atlantide, kompleks Atlantisa nalazi se na 46 hektara, dok je 17 hektara izdvojeno za ogroman zabavni park.

Ipak Dubai je, iako obnovljen, ostavio dio starog naselja gdje su nekada živjeli njegovi stanovnici.
Jedan od njih je stari kvart Al Bastakiya, poznat i kao Al Fahidi. Njega još uvijek krasi originalna arhitektura, a prozori i fasade podsjećaju na vremena kada nije bilo klima uređaja.

Tu se smjestila Galerija XVA u kojoj je moguće vidjeti ljepote domaće, ali i svjetske umjetnosti, te Muzej Dubaija koji je prepoznatljiv po velikoj drvenoj replici morske brodice pred ulazom, ali sjedište Asocijacije novinara Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ulice su uske, ali prekrivene platnima kako bi vas sačuvale od sunca. Neke od tih starih kuća pretvorene su u restorane i kafiće, a poneke su otvorene za posjetitelje koji mogu vidjeti kako se nekada živjelo.

Šetajući tim ulicama naići ćete na Arabian Tea House, jedan od najpoznatijih objekata u Dubaiju koji su posjetile brojne slavne osobe.

U blizini starog dijela grada je kanal sa slanom vodom koji je moguće prijeći, malim brodicama, a onda s druge strane vas očekuje bazar tipičan za arapske zemlje. Stari Dubai ima svoj bazar začina, tekstila i zlata. Na bazaru Deira Gold Souq gdje se prodaje samo zlato i najveći je prsten na svijetu koji je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Prsten je vrijedan tri miliona američkih dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju veoma nisku stopu kriminala, ali zato imaju najbrže policijske automobile. Policija u Dubaiju vozi Bugatti, Lamborghini, Ferrari i druge, a time drži svjetski rekord za najbržu policiju.

Inače, u Dubaiju ćete vidjeti i taksi vozila u roza boji koje voze isključivo žene i mogu ih koristiti samo žene ili žene s djecom. Gradski prijevoz je također ultra moderan, a autobuske stanice su klimatizirane.

Od pustinjskog pijeska do najviše zgrade na svijetu, grad je ovo koji vrijedi posjetiti, udahnuti vrući zrak i vidjeti svu moć ljudskog napretka.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU