Manje poznati, a turistički primamljivi gradovi Srbije

Srbija se najbolje može opisati kao oaza predivne prirode i zadivljujućih atrakcija a ovo su turistički primamljivi gradovi Srbije

Veliki broj destinacija razvio je turističku ponudu, tako da mogu svojim posetiocima pružiti kvalitetne i ispunjene odmore. Među najpopularnijim su Beograd, Zlatibor, Kopaonik, te u poslednje vreme Tara i Divčibare. No, u Srbiji postoji veliki broj mesta koja se mogu okarakterisati kao izuzetno turističkim primamljiva, ali koja su i pored toga manje posećena i poznata. Naš tekst je posvećen baš ovakvim destinacijama. U nastavku upoznajte zbog čega se moraju naći na vašoj listi obaveznih destinacija za odmor u Srbiji.

Kragujevac

Najveći grad centralne Srbije, srce Šumadije, destinacija je koja poseduje izuzetno zanimljive sadržaje, kulturne ustanove i spomenike, koje su stub sećanja na važne trenutke srpske istorije.

Najupečatljivija atrakcije iz ove kategorije je spomen-park Šumarice, memorijalni kompleks koji je stvoren u čast sećanja na veliku tragediju kroz koju je prošao srpski narodu za vreme Drugog svetskog rata. Ova celina se nalazi na samo dva kilometra od centra grada, a njen glavni simbol je Spomenik streljanim đacima i profesorima odeljenja V/3, oktobra 1941. godine.

Osim spomenika, Šumarice posetite i kako biste prisustvovali čuvenoj antiratnoj svečanosti, koja se svake godine održava 21. oktobra.

Osim spomenika, kompleks Šumarice je primamljiva turistička celina i zahvaljujući predivno uređenoj Botaničkoj bašti, te prostranom Akvarijumu koji se nalazi na njenom obodu, a koji poseduje preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz cele planete.

Razlog zbog koga su Šumarice omiljeno izletište Kragujevčana, jeste i Avantura park, koji je smešten u šumi iznad Šumaričkog jezera. U njemu se nalazi 10 prepreka za decu i 14 za odrasle, te će vreme koje ćete provesti ovde postati prava porodična avantura.

Pored Šumarica, u Kragujevcu ćete uživati i u obilasku autentične arhitekture u okviru Miloševog venca, poseti predivnim hramovima u gradu, te odmoru na jezerima Bubanj i Grošaničkom.

Obavezan deo vaše ture mora biti i isprobavanje domaćih specijaliteta: vruća pogača, kajmak, domaće suvo meso. Osim toga, Kragujevac je u poslednjih nekoliko godina razvio i odličnu smeštajnu ponudu. Stan na dan Kragujevac je kategorija koja će vam omogućiti da za vrlo pristojnu sumu novca obezbedite izuzetno kvalitetan prostor za odmor.

manje poznati, a turistički primamljivi gradovi srbije
turistički primamljivi gradovi srbije

Vranje

Iz centralne Srbije se selimo na njen jug – prostor koji je poznat po odličnoj atmosferi, vrhunskom hedonizmu i izuzetnoj gostpoprimljivosti. Vranje je najbolji predstavnik tipičnog južnosrpskog, koje u sebi čuva odlike starih vremena, vremena dobrog meraka, druženja, uživanja u hrani i piću.

Tokom boravka u gradu možete uživati u pravom južnjačkom dertu, koji će pružiti tradicionalni vranjski melos, te gledati kako se rade tradicionalni zanati, stari i nekoliko vekova.

Osim ovoga, šetnja gradom prikazaće vam autentične objekte, konake iz devetnaestog veka, koji svedoče o svim detaljima života u prošlosti. Među njima se nalazi i kuća Bore Stankovića, pisca koji je na najbolji način predstavio tipično vranjsko, koji je ušao u dušu njegovih stanovnika i zahvaljujući kome je grad prerastao u svojevrsni simbol.

Osim navedenih atrakcija koje morate posetiti, tokom boravka u Vranju možete uživati u poseti kvalitetnih gradskih manifestacija, koje mahom slave tradicionalna obeležja, ali među kojima se nalaze i programi koji propagiraju moderne sadržaje.

Tako možete uživati u Noći muzeja i Jazz festivalu, te osetiti duh tradicije zahaljujući manifestacijama Vranjska gradska pesma i Dani karanfila. Užitak u gradskim sadržajima upotpunite daleko poznatim specijalitetima, koji se u Vranju spremaju po proverenim receptima, starim više od jednog veka.

Ne propustite da probate čuvene vranjske pite: zeljanicu, propeć, slanu i slatku banicu, najčuveniju samsu – praznu pitu, prelivenu kiselim mlekom. Zasladite se poznatim orijentalni dezertima: gurabije, baklave, parene torte sa orasima. Osim ukusne hrane, Vranje je poznato i po izuzetno kvalitetnim vinima, koja se prave u vinskim podrumima sa dugom tradicijom.

Verujemo da je sve navedeno uspelo da pokaže koliko lepota i specifičnih obeležja čini Vranje, te da vas ubedi da ovu destinaciju uvrstite u one koje obavezno morate posetiti.

manje poznati, a turistički primamljivi gradovi srbije
turistički primamljivi gradovi srbije

Subotica

Našu digitalnu avanturu kroz Srbiju završavamo sa gradom na severu Srbije, tačnije u Bačkoj. Vodimo vas kroz Suboticu, najseverniji grad Srbije, prostor koji se može pohvaliti izuzetnom kulturnom ponudom i očaravajućim prirodnim lepotama.

Prvo što valja pomenuti kada je Subotica u pitanju jeste specifična, originalna arhitektura, koja ukrašava sve delove grada. Reč je o građevinama iz perioda secesije, koja u svoja dela unosi razigranost, šarenilo boja, neobične ornamente. Veliki broj objekata stvoren je upravo u ovom stilu, a najpoznatiji su: Sinagoga i Palata Rajhl Ferenc.

Osim arhitekture, Subotica je poznata i po kulturnim ustanovama, koje izlažu izuzetno kvalitetne programe. Najpoznatija je svakako Narodno pozorište, koje je jedinstveno po tome što radi na dva jezika, srpskom i mađarskom, na kojima obrađuje najkvalitetnija dela svetske književnosti.

Osim sadržaja u gradu, Subotica je poznata i po izuzetnim okolnim prirodnim lepotama. Najpoznatija destinacija smeštena nedaleko od Subotice jeste Palićko jezero, prostor savršen za šetnju, odmor, udisanje svežeg vazduha, te druženje sa životinjama u okviru zoo-vrta.

Osim Palića, svoj boravak u Subotici upotpunićete izletom do Jezera Ludaš, Subotičke peščare i Kelebijske šume. Za šta god da se odlučite, sigurno je da će vaš boravak u gradu biti ispunjen raznovrsnim sadržajima, a vi obogaćeni jednim izuzetnim iskustvom.

Verujemo da je naš tekst uspeo da vam pokaže koliko su navedeni gradovi atraktivni i turistički bogati, a nepravedno skrajnuti. Vi ste tu da ispravite tu nepravdu i što pre pružite ovim gradovima pažnju koju zaslužuju. Izaberite destinaciju koja vam se čini najprimamljivijom, rezervišite kvalitetan stan na dan i prepustite se vrhunskom uživanju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU