1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

    Interkontinental torta – odlični desert za uvijek

    S ovim receptom ne možete pogriješiti, a interkontinental torta je uvijek dobro došla za vaš stol

    Sastojci za interkontinental tortu:

    Za jednu koru (a peku se dvije):

    • 10 bjelanaca
    • prstohvat soli
    • 100 g (10 kašika) šećera
    • 200 g (14 kašika) mlevenih oraha
    • 2 kašike brašna
    • 2 žumanca

    Za fil:

    • 16 žumanaca
    • 180 g šećera
    • 1 kašičica arome vanile
    • 100 g mleka u prahu
    • 100 ml mleka
    • 375 g margarina (ili putera)
    • 100 g mlevenih pečenih oraha (fil 1)
    • 100 g otopljene čokolade za kuvanje (fil 2)
    • 1 kašičica nes kafe + 1 kašičica vrele vode (fil 3)

    Za dekoraciju:

    • 5 kesica šlaga (200 g)
    • 350 ml mleka
    • kašičica nes kafe + kašičica vrele vode (po želji)

    Priprema torte

    Dakle, pripremamo dvije kore (od ukupno 20 jaja) u velikom plehu od rerne i obje kore se presjeku na pola tako da dobijete ukupno 4. Pa da krenemo.

    Za prvu koru, odvojite 10 bjelanaca od žumanaca. 2 žumanca odmah odvojite u jednu malu posudicu, a preostalih 8 ubacujete odmah u veći lonac u kome ćete kuvati fil na pari.

    Pripremite veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, pa umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Kada ste dobili gust i sjajan snijeg, smanjite mikser na najmanju brzinu pa ubacite ona 2 žumanca, jedno po jedno, i kratko sjedinite sa snijegom od bjelanaca. Odložite mikser.

    Sada dodajte mljevene orahe i brašno koje ste prethodno pomješali, i sve lagano sjedinite špatulom, prevrćući, tako da ne izlomite pjenu. Ovu smjesu izlijte u pleh, poravnajte i pecite oko 25 minuta (na 180 stepeni), dok kora ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Čitav ovaj postupak ponovite još jednom i za drugu koru, od preostalih 10 jaja.

    Za fil, pjenasto izmiksajte 16 žumanaca sa šećerom, u loncu u kome ćete kuvati fil na pari. Treba da dobijete gustu, blijedo žutu masu. Uzmite još jedan odgovarajući lonac i sipajte u njega vode pa stavite na šporet da proključa. Stavite gore lonac sa žumancima i kuvajte na pari uz neprestano mješanje varjačom, 15-18 minuta, dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Znat ćete otprilike da je gotovo kada vidite da se fil zgusnuo a varjača ne ostavlja trag kada povučete po dnu lonca.

    Skinite sa vatre, ubacite kašičicu arome vanile, ulijte mleko, kao i mlijeko u prahu, ali pazite da vam se ne stvore grudvice! Ja sam u ovoj fazi odložila varjaču a uzela žicu i onda njome energično sjedinila fil sa mlekom u prahu kako bi se razbile sve eventualne grudvice. Kad ste sve dobro sjedinili, vratite na vatru i kuvajte još nekih 5-6 minuta, da se fil ponovo zgusne do potrebne gustine.

    Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi do sobne temperature. Jako brzo će se ohladiti ako lonac sa filom stavite u posudu sa hladnom vodom i povremeno promješate par puta. U ohlađen fil ubacite omekšali margarin sobne temperature, i sve fino izmiksajte u pjenastu i glatku kremu.
    Sada ovu kremu podijelite na 3 jednaka dijela.

    interkontinental torta
    interkontinental torta

    U prvi deo ubacite mljevene orahe koje ste prethodno malo prepekli u rerni radi lepšeg ukusa i jače arome, mada nije obavezno da budu pečeni. Sjedinite fil mikserom. Za drugi dio, otopite čokoladu na pari, prohladite koji minut i sjedinite sa filom. Za treći dio, rastvorite kašičicu instant kafe, tipa nes ili mokate, u kašičici vrele vode i sipajte u fil pa sjedinite mikserom.

    Filovanje:

    Skinite papir sa obje kore, i presjecite ih na pola. Tortu složite na sljedeći način: 1. kora, fil od oraha, 2. kora, fil od čokolade, 3. kora, fil od kafe, 4. kora. Odozgo dolazi šlag.

    Dakle, umutite šlag sa mlijekom. Po želji dodajte kafu, isto tako rastvorenu u kašičici vrele vode, i premažite cijelu tortu a ostatkom šlaga dekorišite po želji. Ja sam dodala kafu u šlag, čisto da ga malo obojim i dobijem bež boju, ali i zbog arome. A za dekoraciju nisam baš imala vremena, a iskreno ni inspiracije, pa sam se opredijelila za najbržu i najednostavniju, a efektnu – ružice od šlaga, napravljene uz pomoć poslastčarske kese i zvezdastog nastavka. Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru i kada se svi ukusi prožmu. Prijatno!


    (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


    ..

    Koliko je koristan ovaj tekst?

    Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

    Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

    Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

    Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

    DRUGI UPRAVO ČITAJU
    spot_img
    TRENUTNO POPULARNO