O novim praksama i metodama zaštite zdravlja razgovarali stručnjaci, veterinari, inspektori i zvaničnici vlasti

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je u Zenici organizirao seminar za članove veterinarskih stanica iz ovog kantona. Program je organiziran u okviru “One health” – “Jedno zdravlje” koncepta, koji objedinjuje brigu o zdravlju bilja, životinja i ljudi, a primjenjuje se u radu ovog Instituta, jedinstveno na prostorima BiH.

Razmjena informacija i znanja

– Veterinarski zavod i Institut za zdravlje i sigurnost hrane nastavlja sa procesom pomoći, stručnih savjeta, asistencija i obuka svim veterinarskim stanicama, ali i svim drugim koji su u procesu proizvodnje hrane. Cilj je našim kolegama da približimo najnovija dostignuća, da ih povežemo, da njihova međusobna, ali i saradnja sa institutom bude što bolja. Kroz monitoringe zdravlja životinja i planova samokontrola u proizvodnim objektima, želimo osigurati zdravstvenu zaštitu naših građana  kroz koncept One healtha – Jedinstvenog zdravlja, ističe Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a.  

Nakon njegovog uvodnog obraćanja, o provedbi propisanih mjera za otklanjanje i sprječavanje zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, učesnicima je govorio Marijo Vrebac, šef Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Podijelili smo sa kolegama veterinarima sve informacije koje smo mi u Ministarstvu realizirali u ovoj i planirali za narednu godinu, iznijeli smo uočene nedostatke koje smo primjetili tokom analize izvještaja iz veterinarskih stanica, ukazali na propuste. Tražili smo iskustva i prijedloge od kolega koje će svima pomoći u daljem radu, istakao je Vrebac.

Predavač na temu “Uloga i značaj veterinarskog pregleda u sistemu službene kontrole” bio je Nermin Smajlagić, glavni veterinarski inspektor u Upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH.

– Veterinarska struka, slijedeći put BiH u pridruživanju ka EU ima obaveze stalne edukacije. Mogu reći da INZ na dobrom putu i nadam se da će nastaviti, jer edukacija je vrlo bitna, jer ima i puno propisa i stalno se “apdejtuju”, a neznanje se odražava na lošiju proizvodnju i promet proizvoda životinjskog porijekla, ističe Smajlagić.

Dobra veterinarska praksa

Veterinari su prepoznati kao jako bitan faktor “One health” sistema, te je po njegovim riječima jako bitno da veterinari koji rade na terenu, sa proizvođačima, prvi u dodiru i sa životinjama i ljudima, da znaju prepoznati pojave i provesti određene mjere.

O “dobroj veterinarskoj praksi” i primjeru pčelarstva uokviru veterinarske djelatnosti govorila dr. Violeta Santrač iz Veterinarskog Instituta Republike Srpske “Vaso Butozan” Banja Luka, iznoseći zanimljive primjere značaja edukacije i primjene novih saznanja u oblasti pčelarstva za sve veterinare.

O uspostavi, provedbi i značaju primjene ISO 9001 standarda u veterinarskim stanicama govorio je menadžer kvaliteta Instituta Benjamin Čaušević. Provedba evropskih standarda u praktičnom radu, istaknuto je na skupu veterinara, ovoj struci i stručnjacima, značajno olakšava i unapređuje rad.

Iz INZ-a je najavljeno da će edukacije po “One health” konceptu biti nastavljene već početkom novembra, i to naredni put zajedno, za predstavnike više oblasti i sfera zaštite zdravlja.  

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU