Pita od jabuke

Pita od jabuke koja će vas ostaviti bez daha


Pita od jabuke koju ćete praviti iznova uz ovaj jednostavni recept

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 500g tankih kora, najbolje su one za baklavu
  • 1,5-2 kg nakiselih jabuka
  • 3 kašike šećera
  • 100g maslaca
  • 100ml ulja
  • cimet po želji količina

Agda

  • 3 šolje(2,5dl) šećera
  • 2 šolje vode

Priprema

Jabuke ogulimo i izrendamo na najkrupnijoj strani rende. Dobro ih ocijedimo od soka i stavimo u tavu sa dvije kašike ulja, pospemo šećerom i prodinstamo da se sve fino poveže.

Kako se pravi tijesto za pite, No. 1 recept

Dodamo i cimet i smaknemo sa vatre. Maslac i ulje zagrijemo u tavici i neka tako stoje na tihoj vatri cijelo vrijeme dok radimo jabukovaču. Što se tiče kora, Imamo divan izbor kupovnih.  Na radnu površinu stavimo prvu koru, poprskamo je mješavinom maslaca i ulja, pa stavimo drugu koru i nju isto poprskamo tom mješavinom, pa treću koru.

Na nju nanesemo dinstane jabuke uz sami rub širine pa jedno dva centimetra i urolamo. Oštrim nožem siječemo na željenu dužinu i redamo u namašćen pleh. Tako radimo dok ne potrošimo sve kore. Ostatak maslaca i ulja prelijemo po složenim štrudlicama.

Pitu pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Za agdu staviti šećer i vodu da se kuhaju na tihoj vatri, agda treba da bude malo gušća da nam pita od jabuka bude fino hrskava i sočna. Po želji u agdu ubacite i jednu krišku limuna.

Ispečenu pitu ohladimo samo malo, dovoljno je 5-8 minuta i polako je prelivamo sa vrućom agdom. To uradimo iz nekoliko koraka i pustimo da se svaki put agda upije u pitu. Jabukovaču dobro ohladimo na sobnoj temp. pa je tek onda smjestimo u frižider, najbolje da prenoći. Sutradan bi trebalo da je popila svu agdu, da je fino hladna i spremna za jelo.


(Izvor: list-libertas.info)


..

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU