Pita od jabuke koju ćete praviti iznova uz ovaj jednostavni recept
Sastojci koji su vam potrebni:
- 500g tankih kora, najbolje su one za baklavu
- 1,5-2 kg nakiselih jabuka
- 3 kašike šećera
- 100g maslaca
- 100ml ulja
- cimet po želji količina
Agda
- 3 šolje(2,5dl) šećera
- 2 šolje vode
Priprema
Jabuke ogulimo i izrendamo na najkrupnijoj strani rende. Dobro ih ocijedimo od soka i stavimo u tavu sa dvije kašike ulja, pospemo šećerom i prodinstamo da se sve fino poveže.
Kako se pravi tijesto za pite, No. 1 recept
Dodamo i cimet i smaknemo sa vatre. Maslac i ulje zagrijemo u tavici i neka tako stoje na tihoj vatri cijelo vrijeme dok radimo jabukovaču. Što se tiče kora, Imamo divan izbor kupovnih. Na radnu površinu stavimo prvu koru, poprskamo je mješavinom maslaca i ulja, pa stavimo drugu koru i nju isto poprskamo tom mješavinom, pa treću koru.
Na nju nanesemo dinstane jabuke uz sami rub širine pa jedno dva centimetra i urolamo. Oštrim nožem siječemo na željenu dužinu i redamo u namašćen pleh. Tako radimo dok ne potrošimo sve kore. Ostatak maslaca i ulja prelijemo po složenim štrudlicama.
Pitu pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Za agdu staviti šećer i vodu da se kuhaju na tihoj vatri, agda treba da bude malo gušća da nam pita od jabuka bude fino hrskava i sočna. Po želji u agdu ubacite i jednu krišku limuna.
Ispečenu pitu ohladimo samo malo, dovoljno je 5-8 minuta i polako je prelivamo sa vrućom agdom. To uradimo iz nekoliko koraka i pustimo da se svaki put agda upije u pitu. Jabukovaču dobro ohladimo na sobnoj temp. pa je tek onda smjestimo u frižider, najbolje da prenoći. Sutradan bi trebalo da je popila svu agdu, da je fino hladna i spremna za jelo.
(Izvor: list-libertas.info)
..