Pita od jabuke

Pita od jabuke koja će vas ostaviti bez daha
pita od jabuke


Pita od jabuke koju ćete praviti iznova uz ovaj jednostavni recept

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 500g tankih kora, najbolje su one za baklavu
  • 1,5-2 kg nakiselih jabuka
  • 3 kašike šećera
  • 100g maslaca
  • 100ml ulja
  • cimet po želji količina

Agda

  • 3 šolje(2,5dl) šećera
  • 2 šolje vode

Priprema

Jabuke ogulimo i izrendamo na najkrupnijoj strani rende. Dobro ih ocijedimo od soka i stavimo u tavu sa dvije kašike ulja, pospemo šećerom i prodinstamo da se sve fino poveže.

Kako se pravi tijesto za pite, No. 1 recept

Dodamo i cimet i smaknemo sa vatre. Maslac i ulje zagrijemo u tavici i neka tako stoje na tihoj vatri cijelo vrijeme dok radimo jabukovaču. Što se tiče kora, Imamo divan izbor kupovnih.  Na radnu površinu stavimo prvu koru, poprskamo je mješavinom maslaca i ulja, pa stavimo drugu koru i nju isto poprskamo tom mješavinom, pa treću koru.

Na nju nanesemo dinstane jabuke uz sami rub širine pa jedno dva centimetra i urolamo. Oštrim nožem siječemo na željenu dužinu i redamo u namašćen pleh. Tako radimo dok ne potrošimo sve kore. Ostatak maslaca i ulja prelijemo po složenim štrudlicama.

Pitu pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Za agdu staviti šećer i vodu da se kuhaju na tihoj vatri, agda treba da bude malo gušća da nam pita od jabuka bude fino hrskava i sočna. Po želji u agdu ubacite i jednu krišku limuna.

Ispečenu pitu ohladimo samo malo, dovoljno je 5-8 minuta i polako je prelivamo sa vrućom agdom. To uradimo iz nekoliko koraka i pustimo da se svaki put agda upije u pitu. Jabukovaču dobro ohladimo na sobnoj temp. pa je tek onda smjestimo u frižider, najbolje da prenoći. Sutradan bi trebalo da je popila svu agdu, da je fino hladna i spremna za jelo.


(Izvor: list-libertas.info)


..

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU