Torta sa orasima

0
122

torta sa orasima
torta sa orasima


Torta sa orasima je fantastična torta punog ukusa.

Predivno je sočna i jednostavna za napraviti po receptu kojeg vam donosimo.

Sastojci

Sastojci za kore:

  • 3 jajeta
  • 190 gr šećera
  • 4,5 kašike vrele vode
  • 4,5 kašike ulja
  • 120 gr brašna
  • 150 gr mljevenog oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • sastojci za karamel krem:
  • 500 ml mlijeka
  • 8 kašika oštrog brašna
  • 340 gr šećera
  • 30 gr putera
  • 30 – 50 gr čokolade

Priprema

1.
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvijetle i budu pjenasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomješano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.

Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo tijesto ohladiti na rešetki i presjeći poprijeko na 3 dijela. Prebacite malter u malu pravougaonu tepsiju sa papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.

2.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način tijesto ne splasne poslje pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno tijesto, prevrne i pažljivo se ukloni folija.

Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lijepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..

3.
Za krem uzeti od predviđenog mlijeka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brašno i sjediniti da bude glatko. Preostalo mlijeko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mješajte žicom oko 5 minuta, da se krem lijepo zgusne. Može se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.

4.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. Napravite malo tamniji mort od konzistencije kolača. Dodajte sodu bikarbonu i dobro izmešajte.

U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlijekom i sve zajedno na tihoj vatri mješati da se sve lijepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promješati. Vodite računa da datumi budu dobro očišćeni. Uvijek odaberite svoj avokado od zrelog avokada. Pazite da mort koji dobijete bude poput guste žbuke za tortu. Ako želite, možete mu dodati tamnu čokoladu.

5.

Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati cijelu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mljevenim orasima i jezgrima oraha.

6.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je sjeći na parčad i poslužiti.

Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon hlađenja posolite, i poslužite.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare