Šuškava torta za koju se vrijedi potruditi – pročitajte recept i odmah će vam biti jasno!
Evo kako se priprema šuškava torta, pred vama je najbolji recept.
Sastojci potrebni za ovu tortu
Kora:
- 8 bjelanaca
- 350 gr šećera
- 200 gr mljevenih oraha
Fil:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 20 gr brašna
- 200 gr putera
- 80 gr crne čokolade
- 1 kašičia nes-kafe (prah)
za ganaš: - 100 gr slatke pavlake (mlečne)
- 100 gr čokolade
Priprema
Rernu uključiti na 250°C. Bjelanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen snijeg od bjelanaca dodati orahe i ovlaš mješajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači. Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom.
Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, poslije 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.
Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promiješati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohlađen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promiješati i filovati kore. Veliku koru podijeliti na četiri dijela i filovati ih kremom. Posljednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a cijelu tortu okolo bogato namazati.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda. Dekorisati po želji.
Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)
..