Pogledajte recept za bosanski lokum, pravi se jednostavno i brzo bez jaja i mlijeka, što znači i da je rok trajanja znatno duži
Sastojci potrebni za ovu slasticu
- 250 gr putra
- ½ kg brašna
- 2 s. kašike ulja
- 2-3 s. kašike staub šećera
- Još je potrebno za ovaj recept:
- Staub šećer za uvaljati gotove lokume
Priprema bosanskog lokuma
Putar umutiti sa šećerom, dodati ulje, u to dodati brašno i sve dobro izraditi. Istresti na radnu površinu, (obično ne treba brašna) izraditi još malo rukama, podjeliti u više hrpica (kuglica) 7-8.
Od svake kuglice napraviti valjak, kao sto se vidi na slici. Rezati na dužinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir. Peći/ sušiti na 130 *C oko 1½ sat. Moraju ostati svijetli. Gotove uvaljati u staub šećer, kad se ohlade spakovati u kutiju. Mogu dugo stajati i sve su ukusniji.
(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)
..