Brze krofne sa džemom i eurokremom su odlično riješenje za “nešto slatko” poslije obroka
Jednostavne su u spremanju, mekane i lijepo idu i sa džemom ili eurokremom.
Sastojci
- 400 ml mlakog mlijeka
- 1 svježeg kvasca
- 1 žlica kristal šećera
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 700 g glatkoga brašna
- 1 žličica soli
- 1 l ulja za prženje
- 50 g šećera u prahu za posipanje
- Po želji: eurokrem, marmelada
Priprema
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smijesu.
Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.
Izvor: coolinarika.com
..